Brand design is inspelen op het gevoel van de consument

Is Brand design voor jouw bedrijf weggelegd?

Ok! Je bent voor jezelf begonnen. Super tof, knap en moedig! Je werkt hard om je product en/of dienst aan de man of vrouw te brengen. En dan hoor je de termen weer voorbij komen: merkstrategie, brand design, branding. De eerste gedachte die bij veel kleine en zelfstandig ondernemers door hun hoofd schiet is: “ow dat is niet voor mij weggelegd”. ‘Dat is toch alleen voor grote bedrijven?” ONZIN! En ik zal je uitleggen waarom. 

Wat is een merk?

Voordat we het over brand design gaan hebben, is het allereerst belangrijk dat je weet wat een merk (of brand) is. Of beter gezegd: wat ik (net als vele anderen) als een merk zie. Als je het woord merk opzoekt op internet, omschrijft Wikipedia het als een logo of handelsnaam. Maar inmiddels zijn de grootheden in het vak het erover eens dat een merk meer is dan een logo of bedrijfsnaam. Een advertentie is geen merk. Zelfs je website is geen merk. Maar het zijn allemaal uitingen die bijdragen aan jouw merk.

Zoals Marty Neumeijer omschrijft in meerdere van zijn boeken:

“Een merk is niet wat jij zegt dat het is, maar wat zij zeggen dat het is”

Jouw merk is in feiten het onderbuik gevoel, wat jouw klanten krijgen als ze met jouw merk in aanraking komen. Het is hoe jouw klanten over jou denken. En dat kan je niet bepalen. Maar je kunt het wel beïnvloeden!

Wat is brand design

Wat is brand design?

Brand design begint met het schrijven van een een sterke merkstrategie. Hiermee kan je jouw plekje veroveren in het hoofd bij jouw (potentiële) klanten. Het vormgeven en uitvoeren van de merkstrategie noem je brand design. Je bepaalt hoe je jouw merk wilt laten overkomen? Waar je als merk voor staat? En waarom het merk doet wat het doet? En dit voer je door in alles wat je doet. Van je grafische vormgeving tot aan je klantenservice en van je webdesign tot de kwaliteit van de producten/diensten die je aanbied. In een later artikel zal ik ingaan op hoe ik met De Kunning Concepts de brand design aanpak. Voor mijn eigen merk(-en) en voor de merken waarvan ik de sidekick mag zijn.

Brand design is toch enkel voor de grote bedrijven?

Een merk strategie? Je merk door voeren in alles wat je doet? Dat is nogal wat. Daarom hoor je veel kleine en zelfstandige ondernemers zeggen, dat brand design niet voor hun onderneming is weggelegd. En dat ondanks ze zich bewust zijn van wat een goede merkstrategie kan doen voor hun bedrijf. Sterker nog, velen zijn van mening dat brand design enkel voor grote bedrijven is weggelegd.

“Brand design enkel voor grote bedrijven? Onzin!!!”

Mijn mening is dat juist de kleine en zelfstandige onderneming zich kunnen onderscheiden en succesvol kunnen zijn door het voeren van een goede merkstrategie. En het hoeft allemaal niet veel te kosten. “Brand design in 3 stappen” kan jou hierbij helpen.

Een voorbeeld: jouw favoriete winkeltje

Heb jij een favoriet winkeltje waar je altijd naar toe gaat om bepaalde producten te kopen? Ga dan maar eens nadenken, waarom dat het jouw favoriete winkeltje is? Is het de manier waarop je geholpen wordt? Of is het de prijs-kwaliteit verhouding die het bijzonder maakt? Alles zal erop neerkomen, dat je elke keer weer naar dat winkeltje gaat omdat je bepaalde verwachtingen hebt van dat winkeltje. Zolang dat winkeltje consistent die verwachtingen waar maakt, ben jij de loyale klant, die altijd weer terug zal keren. Je zult het winkeltje zelfs bewust en onbewust gaan promoten via mond-tot-mondreclame, als de gelegenheid daar is.

Wat kost brand design?

Omdat de meeste niet weten wat brand design is, denkt een grote gros dat brand design enorm veel geld kost. Daarom roepen ze allemaal dat brand design niet weg gelegd is voor de kleine en zelfstandig ondernemer. Maar kijk eens terug naar het voorbeeld van zojuist (jouw favoriete winkeltje). Het feit dat je elke keer weer terug gaat naar dat winkeltje, is niet omdat die winkelier heel veel geld heeft betaalt aan brand design. Nee. Jij keer terug omdat die winkelier precies iets goed doet, wat jij fijn vind. En elke keer weer.

Brand design begint bij jouw doelgroep

Door jouw doelgroep te begrijpen, kan je hun probleem oplossen. Hun verwachtingen beantwoorden. Daar begint brand design. Welk probleem wil je voor jouw doelgroep oplossen en nog belangrijker: waarom? Hoe wil je dit waarmaken en waar sta je als ondernemer voor. Hierbij is het belangrijk dat het allemaal relevant moet zijn voor jouw doelgroep. Jij kunt nog zo stellig zijn over het wel of niet eten van vlees, maar als je auto’s verkoopt zal dat niet direct relevant zijn voor jouw doelgroep. Het is belangrijk dat jouw waarom jouw doelgroep aanspreekt. Maar net zo belangrijk is dat jouw waarom ook dicht bij jou ligt! Anders wordt het een stuk moeilijker om jouw waarom consistent door te voeren.

Leg hierbij overigens de reden “geld verdienen” even aan de kant. Natuurlijk is geld een economische drijfveer die je nodig hebt om financieel gezond te blijven. Er zijn immers kosten die betaald moeten worden en er moet brood op tafel komen. Maar het is een noodzakelijk goed, waar elke ondernemer mee te maken heeft en wat de klant ook wel begrijpt. Maar ik heb in al mijn ervaring nog nooit een klant bij me gehad, omdat ik geld wilde verdienen. Dat zal hem een worst wezen, als hij of zij maar krijgt waarvoor hij of zij kwam.

7 redenen waarom je als ondernemer brand design nodig hebt

Je kunt als ondernemer beter vandaag dan morgen starten met het ontwikkelen van jouw merk. Maar ben je nog niet overtuigd, hier een opsomming met voordelen van brand design voor jouw onderneming.

  • Onderscheidend: Je onderscheid je van je concurrenten
  • Efficiëntere marketing: Je spreekt een specifiekere groep consumenten gerichter aan.
  • Herkenning: Je creëert een consistent beeld van jouw onderneming, waardoor jouw doelgroep jou sneller zal herkennen.
  • Simpelere besluitvorming: Je merkstrategie bepaalt niet alleen je uitstraling, maar het wordt ook gemakkelijker voor je om belangrijke keuzes te maken. 
  • Community: Met een merk creëer je een vaste groep aan klanten, die je meer gunnen dan enkel een verkoop. Ze willen je helpen om hen nog beter te kunnen helpen.
  • Werkplezier: Het is niet alleen voor jouw klanten fijn, maar je zult je werk zelf ook een stuk leuker gaan vinden. En hoe dichter het merk bij jou staat, hoe fijner je zult voelen.
  • Het begint met gratis: Het hoeft niks te kosten!

Brand design workshop

Ik hoop dat ik je ervan heb kunnen overtuigen om eens kritisch naar jouw merk te kijken. Zeker als je kleine of zelfstandig ondernemer bent. Ben je nu een ondernemer en wil je jouw merk onderhanden nemen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Ik drink graag een bak koffie met je om samen te kijken wat De Kunning Concepts voor jouw merk kan betekenen.

Wie weet wordt ik jouw sidekick, om samen van jouw merk de superheld te maken!

Interessant om te
delen met je netwerk?