Webdesign Pro

Wat kost een nieuwe website

Voor mij zijn ondernemers uit het MKB superhelden! Ze hebben de superkracht om met hun passie en vakmanschap de uitdagingen van hun klanten te lijf te gaan. Via mijn personal brand en met De Kunning Concepts, help ik deze superhelden om het verschil te maken. Ik zorg ervoor dat de ondernemers zich weer met plezier kunnen richten op het uitoefenen van hun passie en vakmanschap. En dat doe ik met mijn superkracht: online brand design. Van strategie tot de werkelijke uitvoering en de optimalisatie daarvan.

Inhoudsopgave

Je bent bezig met het opstellen voor je begroting in je ondernemingsplan. Of je bent van plan om de 4 jaar oude website van je bedrijf te vervangen. Dan is de eerste vraag die in je op komt: wat kost een nieuwe website. Dat is ook één van de meest gestelde vragen die ik als webdesigner binnenkrijg. Mijn antwoord: Het ontwerpen en bouwen van de website kost je tussen de € 0 en € 50.000 met jaarlijkse kostenposten van € 12 voor hosting tot € 25.000 aan licenties (afhankelijk van het platform wat je gebruikt). De websites waar ik me in dit artikel op richt, zijn gelukkig niet zo hoog van prijs en ze zijn uitermate geschikt voor kleine en zelfstandige ondernemers.

In dit artikel zal ik je meenemen langs een aantal mogelijkheden met de daarbij horende kosten. Hiermee kan je zelf kijken wat een mogelijk nieuwe website voor jouw gaat kosten. Maar let op, de prijzen zijn afhankelijk van zoveel factoren dat het je enkel een richtlijn geeft.

Als je eenmaal de prijs voor jouw website weet, kan je bepalen of de website binnen jouw budget past. In een ander artikel schreef ik over, hoe je gemakkelijk kunt berekenen of een website bij jouw in het budget past.

Een website voor jouw bedrijf. 

Een website is een steeds belangrijkere tool voor jouw merk. Waar het vroeger enkel diende als visitekaartje van jouw bedrijf, is het tegenwoordig veel meer dan dat. Het is een communicatie-, marketing-, verkoop- en servicekanaal. Het levert data die je kunt gebruiken om belangrijke beslissingen te maken voor jouw bedrijf. Kortom: een website is niet meer weg te denken uit de toolbox van de ondernemer.

Zoals ik in “Van merkstrategie naar webdesign in 8 stappen” al schreef, is een website een handige tool om jouw merk te presenteren. En net als dat je merk uniek zou moeten zijn, zou een afspiegeling daarvan (zoals een website) dat ook moeten zijn. Maar in een wereld van algoritmes (zoals die van zoekmachines) en user experience, gaan sommige dingen er nu eenmaal er hetzelfde uit zien. Een website zonder tekst scoort (nog) niet bij zoekmachines, terwijl jouw bezoekers de weg kwijtraken als je jouw menu ineens linksonder in de hoek plaatst.

Zelf doen of laten doen? 

Ga je tijd investeren in webdesign en je site zelf ontwerpen, bouwen en onderhouden? Of schakel je hier iemand voor in? De meeste van jullie zullen denken: de eerste kost tijd, de tweede kost geld. Maar klopt deze gedachte wel? Het antwoord is NEE. Het klopt dat je geen designer hoeft te betalen als je de website zelf ontwerpt. Maar het kost je wel veel tijd om webdesign te leren, een website te ontwerpen, een website te bouwen en vervolgens ook nog eens te onderhouden. Hoeveel omzet had je kunnen maken, als je deze tijd had besteed aan het uitoefenen van jouw vak?

“Hoeveel omzet had je kunnen maken, als je deze tijd had besteed aan het uitoefenen van jouw vak?” 

Gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren om jouw website te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Oplossingen waarbij je alles zelf doet, tot aan oplossingen waar alles voor je gedaan wordt. Het is aan jou, om te kijken wat het beste past bij jou en jouw merk

Wat kost een nieuwe website voor jouw merk?

Wat kost een nieuwe website voor kleine en/of zelfstandige ondernemers?

De levels van webdesign voor een zelfstandig ondernemer. 

Ik heb een aantal relevante opties voor je hieronder toegelicht. Van beginners-level tot boss-level. Er is hierbij geen ideale oplossing. Voor het ene merk is een website van beginners-level goed genoeg. Terwijl andere merken juist een hoger level nodig hebben. Het is dus geen kwestie van wat is goed en wat is beter. Het gaat er uiteindelijk om wat jij en jouw merk nodig hebben.

Beginnerslevel: WIX

Starttarief: tussen € 0, – en € 29,50 per maand.

Extra kosten: er worden kosten gerekend voor het toevoegen van functionaliteit en het gebruik van premium designs.

Wil je snel en gemakkelijk een website bouwen die enkel moet dienen als jouw online visitekaartje? Dan kan je gebruik maken van diensten als Wix. Dit zijn abonnementsservices, waarmee je een kant en klare website inkoopt. Je hoeft het “platform” te laden met tekst en afbeeldingen en je hebt enkele vormgevingskeuzes die je kunt maken.

Voordelen: 

 • Snel op te zetten, binnen een uurtje kan je al een redelijke website gebouwd hebben.
 • De meegeleverde fraaie ontwerpen, zijn geschikt voor mobiel gebruik (responsive).
 • Inclusief SSL certificaat, onderhoud en hosting, waardoor je daar geen omkijken naar hebt.
 • Er worden legio professionele en mooie designs aangeboden, gemaakt door ervaren en zeer kundige designers.

Nadelen: 

 • Pas op voor verborgen kosten, zoals voor een eigen domeinnaam en webshop functionaliteiten.
 • Bij de gratis en goedkoopste versie van een abonnement wordt er door Wix advertenties getoond op jouw website.
 • Wix is niet goed voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines. Wix gaat niet hand in hand met SEO, met in het bijzonder Google.
 • Wix websites zijn over het algemeen wat trager, wat een negatief effect heeft op het aantal vertoningen in een zoekmachine.
 • Je bent zeer beperkt in de vormgeving van je website. Je hebt je aan het sjabloon te houden.
 • Wil je overstappen naar een andere website? Dan moet je helemaal opnieuw beginnen met het bouwen van je website.
 • Je zit gebonden aan de Wix-market, wat betekend dat je gebonden bent aan (betaalde) functionaliteiten die hierin aangeboden worden.
 • Klantenservice in het Engels.
 • Het is lastig om jouw merkstrategie voor 100% door te voeren.

Soortgelijke varianten: 

 • Jimdo 

Merchant level: Shopify  

Starttarief: € 29,- per maand.

Extra kosten:     Shopify maakt gebruik van betaalde premium templates en plugins. Daarnaast kan je de functionaliteit van je webshop uitbreiden tot een compleet winkelmanagementsysteem voor online en offline (Shopify POS). Verder wordt er een kleine fee gerekend per verkoop die je doet. 

Shopify is het meest bekende en commerciële e-commerce platform ter wereld. Het biedt een (bijna) kant en klare webshop met diverse fraaie ontwerpen om uit te kiezen. En met allerlei handige integraties, om van jouw webshop een omzet kanon te maken. En dat zonder dat je enige kennis van webdesign hebt. Het is alsof je een kant en klaar winkelpand aanschaft, die je voorziet van jouw branding en vult met jouw producten. Gedaan? Dan kan de winkel open! Maar dan online.

Shopify kent vele handige uitbreidingen, waarmee je jouw webshop kan uit laten groeien tot de kern van jou bedrijf. Met Shopify POS pak je zelfs het voorraadbeheer tot fysiek kassa systeem op in je fysieke winkel. Alles is gemakkelijk te koppelen met de spreekwoordelijke “1 druk op de knop.” Hier zit natuurlijk wel een appart prijskaartje aan.

Voordelen: 

 • Snel op te zetten webshop, incl. Alle technische zaken zoals het op zetten van het betalingsverkeer.
 • Incl. SSL, hosting en onderhoud, waardoor je webshop veilig blijft werken.
 • De basis webshop heeft alles om een online bezoeker die jouw webshop bezoekt, om te zetten in een betalende klant. Van kortingsacties tot social media integratie.
 • Bizar veel integraties mogelijk tussen jouw shopify webshop en derde partijen. Zo maak je van jouw webshop het ultieme omzet kanon.
 • Je krijgt 24/7 support.

Nadelen:

 • Ondanks de handige (gratis en betaalde) thema’s om je website vorm te geven, ben je beperkt in de vormgeving. Tenzij je de php-taal beheerst.
 • Geen email hosting. Je moet dus elders en zelf je email opzetten
 • De vele mogelijkheden en extra aan te schaffen functies, kunnen jouw webshhop heel duur maken.
 • Shopify (en/of) externe betalingsopties rekenen transacties kosten per bestelling
 • De blog functie van Shopify laat ter wensen over.

Varianten:

 • Lightspeed 

Wizzkid level: Wordpress (zelf bouwen)  

Starttarief: afhankelijk van de hosting, Wordpress zelf is gratis.  

Extra kosten: het gebruik van premium plugins en templates nemen extra kosten met zich mee.  

Wordpress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Een platform wat ooit begonnen is om bloggers te helpen snel en gemakkelijk hun blog artikelen te publiceren op het wereldwijde web. Maar het platform is inmiddels uitgegroeid tot alleskunner en marktleider op het gebied van CMS.

In basis is Wordpress gratis. Je breid de functionaliteiten van de website uit met het installeren van plugins. Er zijn veel hele goede gratis plugins, maar er zijn ook (premium) plugins te krijgen, die je moet aanschaffen. Over het algemeen is dit tegen voor een abonnementsprijs, maar er zijn ook plug-ins die je eenmalig af moet rekenen.

Voordelen: 

 • Gratis.
 • Wordpress is Open source, ondersteund door een wereldwijde community, waardoor het continu door ontwikkeld.
 • Zowel te gebruiken als CMS voor een enkele website, als als Headless CMS (een CMS waar meerdere websites door gevoed worden).
 • Lage learning curve (snel te leren).

Nadelen: 

 • Hoe meer plugins, hoe zwaarder de website, hoe trager de website.
 • De veiligheid van je website is afhankelijk van het verstandige gebruik van plugins, regelmatig onderhoud en het nemen van diverse veiligheidsmaatregelen. Het klinkt moeilijker dan dat het is, maar het heeft zeker aandacht nodig.
 • Plugins en thema’s kunnen aardig wat extra kosten met zich meebrengen en de website alsnog een duur geheel maken.

Variant: Joomla 

Tip: Maak gebruik van Elementor Pro 

Eén plugin die ik altijd aanraad, zeker als je geen ervaring hebt als webdesigner, is het aanschaffen van Elementor Pro. Dit is de meest gebruikte en hoogst gewaardeerde Wordpress Pagebuilder van dit moment. Voor $ 99,- per jaar, krijg je cloud hosting, Wordpress en Elementor Pro page Builder. Met die laatste kan je je eigen templates maken en alles “pixel-perfect” vormgeven, zonder enige verstand van code nodig te hebben. Dat is nog geen $ 8,25 per maand. Dat is goedkoper dan een Netflix of Disney Plus abonnement. Je kunt de pagebuilder overigens ook los aanschaffrn en installeren in je eigen hostingpakket. Dan kost de pagebuilder $ 49 per jaar (nog geen $ 4,09 per maand).

WordPress: 5 Voordelen, 5 nadelen en 5 aanbevelingen die je moet weten. 

Leestip!

Designer level: Webflow 

Starttarief: € 16,- per maand

Extra kosten: extra functionaliteiten en premium templates nemen extra kosten met zich mee. Ook is het verstandig een kleine betaalde Webflow training te doen, voordat je begint.  

Ondanks ik er helemaal geen ervaring mee heb, hoor ik om me heen heel veel positieve geluiden. Zoveel zelfs dat deze optie niet kon ontbreken in dit overzicht. Het is de webbouwer voor designers. Zonder code kan je je gehele website/webshop bouwen, met snelle laadtijden en alle functionaliteiten die je nodig hebt. Er zijn online veel tutorials e.d. te vinden over hoe een website te bouwen met Webflow. Je moet er dus wel wat tijd in stoppen.

Gezien de beperkingen van de goedkopere pakketten, zou ik adviseren te starten met het pakket van € 16,- euro per maand, mits de specificaties passen bij jouw wensen en behoeften.

Boss-level: Website laten bouwen 

In dit level ben je niet meer afhankelijk van jouw skills en tijd om een website te bouwen. Jij kunt jouw tijd steken in het uitoefenen van jouw vak, terwijl een professional jouw website ontwikkeld. Hier is enkel het budget nog van belang. Voor het bouwen van een website staat geen vaste prijs. Waar de ene webdesigner 250 euro in rekening brengt, kan een complexe webshop al snel oplopen richten 100.000 euro. Maar wat maakt de prijs:

 • Welk CMS gaat er gebruikt worden? Elke CMS heeft zijn eigen prijs. Waar je bij Wordpress gratis kunt instappen, ben je voor een Magento 2 webshop al snel 15.000 euro per jaar kwijt. En dan moet de website nog ontworpen en gebouwd worden.
 • Welke functionaliteiten moet de website hebben? Afhankelijk van de CMS kunnen ook deze een grote invloed hebben op de prijs. Wil je een webshop, dan komen er bij het gebruik van Shopify geen extra kosten bij. Het is inmiddels de core business van Shopify. Maar als je een webshop bouwt vanuit wordpress, heb je Woo-Commerce nodig. Bij aanvang gratis, maar het zal de nodige ontwerp en ontwikkeltijd kosten. Daarnaast is het gebruik van een aantal premium (dus betaalde) plugins bij een Wordpress webshop zeker aan te raden.
 • De schaalbaarheid van de website? Moeilijker vooraf te bepalen, maar wel iets om rekening mee te houden.
 • Wie gaat de content voor op de website ontwikkelen?

Laat het duidelijk zijn dat de voordelen en nadelen hier niet meer van toepassing zijn. Er wordt een oplossing op maat gemaakt van jouw wensen en behoeften (zover het budget het toelaat).

Webdesign in Huissen, Lingewaard 

Ondanks je in de huidige wereld vanuit je woonkamer gemakkelijk kunt vergaderen met iemand aan de andere kant van de wereld, zou ik altijd adviseren om eerst in je eigen omgeving te kijken. Je kunt toch wat gemakkelijker de koppen bij elkaar steken. Je kunt als kleine zelfstandige ondernemer mogelijk gebruik maken van zijn lokale netwerk, om jouw merk te laten groeien. En de webdesigner kan zorgen voor jouw eerste mond tot mondreclame. En als kers op te taart, ondersteun je ook nog eens de lokale middenstand. Als je alleen al in de regio kijkt waar je actief bent, zijn er naar alle waarschijnlijkheid legio mogelijkheden om je website te ontwerpen.

Zo ook in Huissen en Lingewaard. De meeste webdesigners in de gemeente Lingewaard zijn gespecialiseerd in Wordpress en/of Joomla en rekenen uiteenlopende prijzen. Het grote gros zit tussen de € 500,- en € 2.000, – euro als het gaat om een complete website. De ene webdesigner biedt een website aan vanaf een prijs van € 799,- euro, waarbij je een Wordpress website krijgt bestaande uit 4 pagina’s, terwijl de andere juist een vanaf prijs vraagt van € 2.000,- voor een nog niet gedefinieerde website. Zorg er altijd voor dat je voor jezelf duidelijk hebt, wat het gaat kosten en wat je ervoor terug krijgt, voordat je met een webdesigner in zee gaat.

9 Aandachtspunten voor het inschakelen van een webdesigner

Je beslist om een webdesigner in te huren. Maar wat zijn nu de dingen waar je op moet letten, wanneer je met een webdesigner of webdeveloper in zee gaat. Hier 9 aandachtpunten die jou handvaten moeten geven in jouw zoektocht.

 1. Past het binnen jouw budget? 
 1. Is er een mogelijkheid tot persoonlijk contact. Het werkt toch fijner als je elkaar af en toe een hand kan schudden en samen een bak koffie kunt drinken? 
 1. Past de aanpak van de webdesigner bij jouw wensen (vraag dus altijd een gesprek aan)? 
 1. Spreekt het eerdere werk van de webdesigner je aan?  
 1. Hoe spreken oude opdrachtgevers over de webdesigners in reviews?  
 1. Ontwerpt de webdesigner een website op basis van een pakket wat jij bij hem of haar afneemt? Denk hierbij aan een aanbod zoals: Wordpress website bestaande uit 4 pagina’s. En past dit pakket bij jouw wensen? 
 1. Wie gaat het onderhoud van de website doen? Net als een huis heeft ook een website regelmatig onderhoud nodig.  
 1. Kan je de website gemakkelijk tekstueel aanpassen en nieuwe content toevoegen? Of moet je daar alsnog kennis voor opdoen?  
 1. Een webdevloper mist vaak designskills, een webdesigner mist vaak development skills. Wat is voor jouw belangrijker?  

Wat kost webdesign bij De Kunning Concepts? 

Ik werk met De Kunning Concepts anders dan een gemiddeld ander webdesign bedrijf wat je in de regio Huissen / Lingewaard zult vinden. Ik zie een website (-ontwerp) als iets wat moet groeien, een levend object. Het begint met het in kaart brengen van de klantenreis en doorloopt allerlei fases, voordat de klantreis vertaald is in een prachtige website voor jouw merk. Elke fase is bij mij een korte sprint (twv 250 euro) met een gericht eindresultaat. Voor een simpele websites zijn er minimaal 7 sprints nodig. Dit zou dus € 1.750,- euro kosten.

Wil je weten of je echt een website nodig hebt voor jouw merk? Lees dan: 19 Redenen, waarom een website nodig is voor jouw merk.

Lees hier, waarom een website laten maken goedkoper is dan zelf een website bouwen.

Gelateerde artikelen

Wordt branding belangrijk (-er). Dat is de vraag waarop je het antwoord vind in dit artikel.

Word branding belangrijker in 2024?

13 juni 2024, Huissen
Het lijkt erop dat branding belangrijk (-er) wordt voor het MKB. Maar hoe komt dat? En was het stiekem niet altijd al belangrijk? Lees het hier.

Lees meer >>>

B2B Breindump

Brand design

Een voorbeeld van een merkidentiteit: Foeter (Deepdive video)

24 mei 2024, Huissen
Door het invullen van het Brand Identity Canvas voor Foeter, ontstaat er een voorbeeld van een merkidentiteit. Leer en creëer je eigen merkidentiteit.

Lees meer >>>

De rol van websites anno 2024

Webdesign

De rol van jouw website anno 2024

28 april 2024, Huissen
Door de vele ontwikkelingen is de rol van de website enorm aan het veranderen. Niet langer het belangrijkste kanaal, maar wat is het dan wel?

Lees meer >>>

Plan een gratis sparringsessie

Inhoudsopgave
De Concept Nieuwsbrief

Maandelijks branding, marketing en webdesign voor MKB'ers in jouw mailbox

Schrijf je nu in.