Elke ondernemer maakt verschillende fases door, van starter tot gevestigde naam. Maar de uitdagingen in elke fase zijn compleet verschillend. Waar een starter vooral behoefte heeft aan herkenning en een sterke eerste indruk, heeft een ervaren ondernemer vaak te maken met schaalproblemen en loyaliteitsuitdagingen. Hoe doorbreek je het glazen plafond? Wanneer moet je aan jouw merk gaan werken? En waar moet je dan dan beginnen?
Acte 1 – Merkidentiteit
Net begonnen: wat is mijn merk eigenlijk?
Je bent net begonnen. Misschien werk je vanuit huis, deel je een werkplek met anderen of heb je een kleine eigen ruimte. Je hebt een passie voor je vak en je eerste klanten komen via mond-tot-mondreclame binnen. Misschien heb je een website laten maken of een logo laten ontwerpen, maar echt serieus bezig zijn met je merk voelt nog een stap te ver. Logisch, want in deze fase draait alles om omzet genereren, leren wat werkt en je plek vinden in de markt. Je moet flexibel blijven, experimenteren en snel schakelen om te ontdekken waar jouw kracht ligt.
Uitdagingen: Lage herkenning, prijsconcurrentie, moeite om de eerste klanten te vinden.
Pragmatische Merkaanpak: Richt je op het helder krijgen van wat je wilt dat mensen direct aan jouw merk associëren. Denk na over de woorden, beelden en gevoelens die je wilt oproepen. Dit vormt de basis voor je merkpositionering en helpt je bij het vormgeven van je visuele identiteit, zonder je te beperken in je ondernemerschap.
Hoe wij jou kunnen helpen:
- Merkassociatie workshop om je eerste merkassociaties en positionering scherp te stellen. Ideaal voor startende ondernemers die hun eerste stappen zetten.
- Eventueel in combinatie met een ZZP en klein mkb strategie traject, zodat je de uitkomst van de workshop ook omzet in actie.
De eerste groei: waarom kiezen klanten voor mij?
De eerste klanten zijn binnen. Je ziet de potentie voor groei en begint serieus na te denken over hoe je je kunt onderscheiden van de concurrentie. Maar er ontbreekt iets. Mensen weten je te vinden, maar begrijpen ze echt waarom ze voor jou moeten kiezen? Dit is het moment om je merkfundamenten te leggen.
Uitdagingen: Je boodschap komt niet scherp genoeg over, klanten kiezen vaak voor de goedkoopste optie of twijfelen over jouw expertise.
Pragmatische Merkaanpak: Definieer je merkidentiteit door duidelijk te maken wie je bent, waar je voor staat en waarom klanten voor jou moeten kiezen. Dit begint vaak met het formuleren van je visie, missie en kernwaarden, omdat deze de basis vormen voor een consistente merkervaring. Dit helpt je om een consistente merkervaring te creëren en klanten aan je te binden.
Hoe wij je kunnen helpen:
- Brand Identity Workshop voor ondernemers die hun merkidentiteit willen definiëren en duidelijk willen maken waarom klanten juist voor hen moeten kiezen. Of je doet de gratis e-mailcursus merkidentiteit.
- Of het merkstrategietraject voor ZZP en klein MKB om niet alleen de merkidentiteit in kaart te brengen, maar samen aan een duurzame maar ook passende (in geld en capaciteit) merkstrategie te vormen en uit te rollen.
De twijfelaar: moet ik echt tijd en geld in mijn merk investeren?
Veel ondernemers twijfelen in deze fase. Moet je echt tijd en geld investeren in merkontwikkeling? Je hebt het al zo druk met klanten helpen, offertes schrijven en je administratie bijhouden. Maar zonder een duidelijke merkstrategie blijf je onzichtbaar in de markt, wat op termijn voor problemen zorgt.
Uitdagingen: Gebrek aan zichtbaarheid, stagnerende groei, lage klantloyaliteit.
Pragmatische Merkaanpak: Als je twijfelt, begin dan met een interne analyse van je merk. Betrek je team hierbij om te zorgen dat iedereen op één lijn zit en dezelfde waarden en visie uitdraagt. Een sterke interne cultuur zorgt voor consistentie in je merk en helpt je om sneller te groeien. Kijk naar hoe je merk nu wordt waargenomen, welke waarden je vertegenwoordigt en waar de grootste kansen liggen. Dit inzicht helpt je om weloverwogen keuzes te maken over je merkstrategie.
Hoe kunnen we jouw helpen:
- Basis merkscan: om inzicht te krijgen in waar je merk nu staat en welke stappen je kunt nemen om te groeien.
- Of, voor wie klaar is voor een grotere stap: het merkstrategie traject voor ZZP en klein MKB.
Acte 2 – Differentiatie
De eerste marketingstappen: hoe maak ik van mijn merk een serieuze speler?
Op een bepaald moment besef je dat je het niet alleen kunt. Je hebt een sidekick nodig die je helpt om je merk scherp te stellen en je te positioneren als een expert in je vakgebied. In deze fase neem je misschien wel jouw eerste marketeer aan, of je werkt met zelfstandige marketeers of zelfs marketingbureaus. Alles om de volgende stap te maken. Maar zolang je niet uniek genoeg bent, zal elke marketinginspanning minder effectief zijn.
Uitdagingen: Onduidelijkheid over merkpositionering, inconsistentie in merkboodschap, gebrek aan richting voor marketinginspanningen.
Pragmatische Merkaanpak: Zorg dat je merkfundamenten helder zijn, zodat je niet alleen weet waar je voor staat, maar ook hoe je dit consequent communiceert. Consistente communicatie en herkenbaarheid in de markt zorgen ervoor dat je klanten zich verbonden voelen met jouw merk. Dit betekent dat je weet wat je uniek maakt, voor wie je er bent en welke problemen je oplost. Dit vormt de basis voor een consistente merkstrategie en effectieve marketing.
Hoe kunnen we helpen:
- Differentiatie Workshop: om je merkfundamenten te versterken en je merk uniek te maken in een drukke markt.
- Combineer dit eventueel met een persona workshop om je ideale klant scherp te krijgen.
De eerste uitdagingen: hoe blijf ik consistent en herkenbaar?
Nu begint het serieuze werk. Je zet je eerste stappen richting een sterker merk. Dit betekent dat je je merk niet alleen intern, maar ook extern consistent moet maken. Dit is vaak het moment waarop ondernemers ontdekken dat hun merk niet zo duidelijk is als ze dachten.
Uitdagingen: Inconsistentie in communicatie, moeite om je boodschap scherp over te brengen, klanten die twijfelen over je expertise.
Pragmatische Merkaanpak: Begin met een eerlijke zelfevaluatie en vraag je klanten waarom ze voor jou kiezen. Kijk naar je sterke punten, waar je kunt verbeteren en welke kansen je nog kunt benutten.
Hoe kunnen we je helpen:
- Voer een merkscan uit oor een nulmeting en inzicht in je merkconsistentie en kansen voor verbetering.
Groeien zonder jezelf te verliezen: hoe blijf ik uniek in een drukke markt?
Je bedrijf groeit, maar met die groei komen nieuwe uitdagingen. Concurrenten kopiëren je succes, klanten worden kritischer en je marketingkosten stijgen. Dit is het moment waarop je merkstrategie onder druk komt te staan.
Uitdagingen: Toenemende concurrentie, stijgende marketingkosten, lagere klantloyaliteit.
Pragmatische Merkaanpak: Bouw aan een merkstrategie die niet alleen op jouw visie is gebaseerd, maar ook gedragen wordt door je team en je klanten. Betrek je belangrijkste partners en klanten bij dit proces, zodat je merk echt leeft in elke interactie. Zorg dat je merk consistent is in elke klantinteractie en dat je team je merkbelofte begrijpt en uitdraagt.
Hoe kunnen we helpen:
- Uitgebreide Merkscan: krijg een duidelijk beeld van jouw merk, zodat je de juiste zaken kunt prioriteren in het bouwen van jouw merk.
- Merkstrategie traject voor MKB: voor ondernemers die willen groeien zonder hun merkidentiteit te verliezen.
- Combineer dit met een brand journey workshop om jouw belangrijkste journeys unieker en naadlozer aan te laten sluiten bij jouw merk. .
Acte 3 – Merkimago
Het glazen plafond: waarom kom ik niet verder met mijn bedrijf?
Je hebt een succesvol bedrijf opgebouwd, maar ineens lijkt de groei te stagneren. Klanten blijven niet hangen, vacatures zijn moeilijk te vervullen en de energie lijkt uit je bedrijf te verdwijnen. Dit is het moment waarop veel ondernemers tegen hun glazen plafond aanlopen. [link naar glazen plafond artikel]
Uitdagingen: Stagnerende omzet, moeilijk vervulbare vacatures, hoog klantverloop.
Pragmatische Merkaanpak: Zorg dat je merkidentiteit en merkimago goed op elkaar zijn afgestemd. Dit betekent dat je niet alleen weet waar je voor staat, maar ook dat je dit intern uitdraagt en extern consequent communiceert. Consistente merkbeleving en een sterke interne merkcultuur zorgen ervoor dat klanten en medewerkers zich verbonden voelen met je merk. Dit betekent dat je niet alleen weet waar je voor staat, maar ook hoe je wordt gezien door klanten, medewerkers en partners.
Hoe kunnen we je helpen:
- Uitgebreide merkscan en Merkstrategie traject: voor ondernemers die het glazen plafond willen doorbreken en hun merk opnieuw willen definiëren.
Herkenning en loyaliteit: hoe maak ik van mijn klanten fans?
Na een succesvolle merkstrategie begint je merk echt te leven. Klanten blijven langer, herkennen je merk en bevelen je aan bij anderen. Dit is het moment waarop je echt de vruchten plukt van je merkstrategie.
Uitdagingen: Je merk scherp houden, klantloyaliteit behouden, concurrenten voorblijven.
Pragmatische Merkaanpak: Zorg dat het bouwen van jouw merk geen project is met een begin en een eind. Het is een doorlopend proces van experimenteren en vallideren. Het moet een ritme krijgen en een gewoonte worden om cyclisch stil te staan bij jouw merk.
Hoe wij je kunnen helpen:
- Regelmatige merkscans en strategisch partnerschap om je merk scherp te houden en je klantloyaliteit te vergroten.
Terug naar de kern: hoe blijf ik relevant en consistent?
Je merk staat, maar de markt verandert. Dit is vaak een blinde vlek voor gevestigde merken, omdat ze zich veilig voelen in hun bestaande positie. Maar juist dan is het cruciaal om te blijven vernieuwen en relevant te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je merk consistent blijft groeien? Hoe voorkom je dat je terugvalt in oude patronen of dat je merk verzwakt na een periode van sterke groei?
Uitdagingen: Merkconsistentie behouden, je merk scherp houden, blijven vernieuwen terwijl je je kernwaarden bewaakt.
Pragmatische Merkaanpak: Wanneer je jouw merk hebt staan en de gewoonte hebt gecreeerd, wordt het merk een onderdeel van het dagelijkse leven van jou en jouw team. Maar om het scherp te houden is het handig om zo nu en dat jouw merk een boost te geven. Door simpelweg een aantal stappen extra te zetten dan normaal, kan je al snel een voorsprong creëren die zorgt voor duurzame groei.
Hoe kunnen we je helpen:
- Brand Journey Workshop in combinatie met een designsprint: In 5 dagen een gerichte customer / candidate journey in kaart brengen, door ontwikkelen en een werkend protype testen op de doelgroep. Om je merkfundamenten opnieuw te evalueren, je strategie scherp te houden en de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van je merk.
De gevestigde naam: hoe blijf ik vooroplopen in mijn markt?
Je merk is nu een gevestigde naam in de markt. Dit brengt voordelen met zich mee, zoals herkenning en vertrouwen, maar ook valkuilen, zoals zelfgenoegzaamheid en het risico om irrelevant te worden als de markt verandert. Klanten herkennen je, vertrouwen je en bevelen je aan bij anderen. Maar zelfs dan is het belangrijk om scherp te blijven en je merk te blijven ontwikkelen.
Uitdagingen: Je merk blijven vernieuwen, relevant blijven in een veranderende markt, je onderscheidend vermogen behouden.
Pragmatische Merkaanpak: Zorg dat je in verbinding blijft met jouw klanten, medewerkers en partners en laat je merk meebewegen met alles wat je ervan leert. Maar net als een auto, huis of gazon, een merk heeft zo nu en dan een intensievere onderhoudsbeurt nodig om soepel te laten lopen.
Hoe kunnen we je helpen:
- Merkstrategie-upgrade omdat een merk een levend object is, het blijft zich ontwikkelen.
- of differentiatieproject op basis van een merkdifferentiatie workshop en brand journey workshop voor gevestigde merken die relevant willen blijven in een veranderende markt.
Mentor worden: hoe inspireer ik de volgende generatie ondernemers?
Je hebt het gemaakt. Nu kun je anderen helpen om dezelfde reis te maken. Dit is het moment om je positie als thought leader te claimen, een community op te bouwen en jouw ervaringen te delen met de volgende generatie ondernemers. Dit is het moment om je kennis te delen en anderen te inspireren.
Uitdagingen: Relevantie behouden in een veranderende markt, kennisoverdracht naar nieuwe ondernemers, je merkverhaal consistent blijven vertellen.
Pragmatische Merkaanpak: Je geeft je merk een nieuwe propositie: het grote voorbeeld voor anderen. Claim die positie. Wordt gastspreker. Geef workshop en deel je ervaringen. En vergeet niet je successen te vieren.
Hoe we je kunnen helpen:
- hier heb je geen hulp meer nodig, wij kunnen wat van jou leren.
Merkstrategie voor ondernemers: wat in elke fase werkt?
Het maakt niet uit in welke fase je zit, een merkscan is altijd een goed startpunt. Deze geeft je een duidelijk beeld van hoe jouw merk er nu voor staat én waar de pijnpunten liggen. Een merkscan helpt je om gericht aan je merk te werken, of je nu net begint, tegen een glazen plafond aanloopt, of al een gevestigde naam bent.
